Most med kapitalskim in kripto trgi

Nika d.d. je družba, katere poglavitna dejavnost je upravljanje s kripto naložbami. Temelj naših spoznanj kripto ekosistema izvira iz analitičnega dela. Nekajkrat dnevno z algoritmi kvantitativno analiziramo več kot sedem tisoč kovancev in žetonov, v bazi jih je že skoraj deset tisoč. Del teh spoznanj brezplačno delimo, saj na portalu 2100NEWS dnevno poročamo ter analiziramo razmere na kripto trgih. V zadnjih treh letih smo objavili več kot 140 tedenskih komentarjev.

Drugi delček v moziku so kripto produkti, ki se upravljajo kvantitativno in samodejno. Gre za strategije na platformi ICONOMI, CETF žetone, ki kotirajo na centralizirani menjalnici Limitlex, ter DEFI Poole. Uporabniki lahko ob plačilu provizije na platformi ICONOMI sledijo našim strategijam. NWSET je med skoraj 300 strategijami na platformi po razmerju donosa proti tveganju in Alfi med dvema odstotkoma najuspešnejših v zadnjem letu ter druga najuspešnejša med razpršenimi strategijami. Najprej smo pred več kot tremi leti razvili družino indeksov za merjenje kripto naložb, nato smo leta 2019 za 2100NEWS razvili pasivne kvantitativne indeksne strategje NWSET, NWSBCT, NWSLT in NWSCOT, ki sledijo indeksom in so dostopne na platformi ICONOMI. Strategije je mogoče s pametno pogodbo pretvoriti v CETF žetone, ki imajo za koleteral del premoženja strategije, ki pripada enemu žetonu. Žeton se da prav tako prodati ali kupiti na centralizirani borzi Limitlex ali decentralizirani borzi UniSwap, Z žetonom je mogoče sodelovati v UniSwapovem likvidnostnem poolu in dobiti dodaten donos v obliki nagrade od provizij decentralizirane borze. Prav tako je mogoče s pametno pogodbo žeton pretvoriti nazaj v pripadajoč delež premoženja strategije na ICONOMIJU. Naložbenik ima široko izbiro možnosti in lahko izbere zase najboljšo.

Tretji delček v mozaiku je upravljanje kripto premoženja Nike d. d. To je vrhunec našega delovanja. Na kripto trge vstopamo pretežno preko NWS indeksnih strategij, ki jih kombiniramo z različno težo glede na tržne cikle. Delno uporabljamo tudi časovno tempiranje (swing trading). Dodatno tveganje zmanjšamo tako, da polovico denarja, namenjenega naložbam, pustimo neinvestiranega na bančnem računu. Z ustrezno količino »mirujočega denarja zmanjšamo standardni odkon in tveganje. Posledica je odličen rezultat upravljanja, z v svetovnem merilu zelo visokim Sharpovim koeficientom, ki kaže kvaliteto našega upravljanja. Rezultat tega dela je v dobičkih Nike d. d., zato pravimo, da je naš glavni produkt delnica NIKN, v kateri se odslikava naše kripto upravljanje. Za investitroje na kapitalskih trgih je nakup delnice NIKN hkrati most do kripto trgov.

 

Naložbe

Kripto